Resultaten en aanbevelingen taakgroep borgbare maatregelen

De resultaten van de Taakgroep borgbare maatregelen staan in het Eindrapport taakgroep borgbare maatregelen en overzicht maatregelen.

 

Instrumenten om groepsrisico-verantwoording te verbeteren

Als maatregelen borgbaar zijn, kunnen ze als instrument dienen om de groepsrisicoverantwoording te verbeteren. De Taakgroep heeft drie zaken bekeken die het borgen van maatregelen in de weg staan.

  1. Maatregelen worden (vooralsnog) opgenomen in het rapport ‘Borgbare maatregelen’ als zij een gunstig effect op de externe veiligheid zouden kunnen hebben. Maar de doorwerking van sommige maatregelen is niet zichtbaar in de hoogte van het groepsrisico. De Taakgroep heeft uit eerdere inventarisaties en formuleringen twee lijsten van maatregelen opgesteld. Deze zijn opgenomen als bijlage in het rapport.
  2. Nog een oorzaak die het borgen van maatregelen in de weg staat; aan de zijde van de ruimtelijke ordening houdt de borging van maatregelen meer in dan alleen de uitvoering ervan. Een vertaling van veiligheidswensen via planregels blijken riskant of worden soms zelfs door de Afdeling (bestuursrechtspraak van de Raad van State) verworpen. In het rapport is een overzicht opgenomen van maatregelen die nog niet door de Afdeling zijn getoetst en hun houdbaarheid.
  3. In het rapport zijn de niet geborgde maatregelen onderverdeeld in drie categorieën: planologische, bouwtechnische en organisatorische. Het juridisch oordeel is dat maatregelen alleen geborgd kunnen worden als er naast een vergunning aan de bronzijde, er een vergunning moet zijn voor enkele speciale situaties (zoals het plasbrandaandachtsgebied). Echter alleen een planologische implementatie in het bestemmingsplan maakt van een maatregel een geborgde maatregel.
    Bouwkundige wensen of organisatorische voornemens kunnen niet leiden tot een verbod of verplichting. Als deze maatregelen toch in een (groeps)risicoafweging worden toegepast, dan heeft de blootgestelde burger geen rechtsmiddelen om ervoor te zorgen dat voorgespiegelde risicohoogte daadwerkelijk wordt gerealiseerd. 

 

Aanbevelingen van de taakgroep

  • Aanpassen van de regelgeving zodat meer maatregelen geborgd kunnen worden.
  • En tot slot en meer overkoepelend: er moet meer ruimte komen bij besluitvorming over groepsrisico voor andere gevaars-indicatoren dan alleen kwantitatieve. Dit past binnen de strategische bezinning in het kader van de nieuwe wet Omgevingsveiligheid.