Leisurecentre bij buisleiding - welke risicoafstanden gelden, Terneuzen

De gemeente Terneuzen had in 2005 het plan om een leisurecentre te ontwikkelen. Het plangebied ligt in de omgeving van verschillende risicobronnen, waaronder een hoge druk aardgastransportleiding (zie kaartjes). De aanwezigheid van deze buisleidingen heeft consequenties voor het gebied waarin wel of niet gebouwd mag worden.

Vraagstelling
Met welke afstanden moet de gemeente Terneuzen rekening houden bij het plannen van leisurencentre nabij de buisleidigenstraat? Is de oude circulaire van toepassing of de nieuwe conceptafstanden van RIVM/Gasunie? Dient de gemeente voor de realisatie een verantwoording groepsrisico af te leggen?

Knelpunten tijdens het project
De onduidelijkheid over de (aan te houden) risicoafstanden ten opzichte van de buisleiding is het voornaamste knelpunt geweest.

Aanpak/oplossingsrichtingen
Juridisch gezien, is er voor de gemeente Ternezeun niets aan de hand. Volgens de huidige regels kan het leisurecenter op iets meer dan 20 meter van de aardgasleidingen worden gebouwd. Op basis van de nieuwe rekenmethodiek kan de afstand van 20 meter veranderen en zou op basis van resultaten van nieuwe risicoanalyses in 2005 een nieuwe afstand van 250 m van toepassing kunnen zijn. Als de afstand kleiner wordt is er niets aan de hand. Als de afstand groter wordt, kunnen de risico's door het treffen van extra maatregelen worden verkleind. Door een hek om de buisleiding heen te zetten wordt de kans op aanprikken door aannemers bij graafwerkzaamheden verkleind. Door grond op de leiding aan te brengen, komt de leiding dieper te liggen. Dit heeft eveneens een afname van het risico tot gevolg. Daarnaast worden in de gebruiksvergunning van het Leisurecentre voorwaarden opgenomen ten aanzien van publieksoefeningen, ontruimingsplan, het opzetten van een goede en geoefende BHV-organisatie. Met de projectontwikkelaar zijn afspraken gemaakt om het gebouw zo te bouwen, dat het luchtdicht kan worden afgesloten. Daarnaast wordt nog onderzocht of het financieel haalbaar is om ammoniakdetectie aan te brengen, die het ventilatiesysteem afsluit en de BHV alarmeert. Ten slotte zal in het bestemmingsplan ruimte worden gereserveerd om een calamiteitenweg aan te leggen en wordt hierin indien noodzakelijk en mogelijk de personendichtheid gereguleerd.

Uiteindelijk is er voor gekozen om maatregelen te treffen om de contour van 250 m terug te brengen naar minder dan 20 minder. Getroffen maatregelen: het opbrengen van grond en een hek er omheen (zie ook presentatie).

Door het treffen van voldoende maatregelen hoeven gemeenten niet meer/minder te discussiëren over welke afstanden gehanteerd moeten worden.
De volgende maatregelen verlagen het risico in deze casus:

  • Grond aanbrengen op de buisleiding
  • Plaatsen van een hek om de buisleiding

De volgende maatregelen leiden tot een afname van het effect van het mogelijke incident op de omgeving:

  • Opnemen van voorwaarden in een gebruiksvergunning
    • Publieksoefeningen
    • Ontruimingsplan
    • Opzetten van een goede en geoefende BHV-organisatie
    • Mogelijkheid tot luchtdichte afsluiting van een gebouw

Documenten
Presentatie kennistafel 30 mei

Contact
Naam: Ries Zweistra
Werkzaam bij: Provincie Zeeland
e-mail: aa.zweistra@zeeland.nl (mailto: aa.zweistra@zeeland.nl)
tel.: 0118-631977