De Omgevingswet in wording

De Omgevingswet in wording 

Het maken van de Omgevingswet vormt het meest ingrijpende wetgevingstraject sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch is deze wet, die de regelgeving voor ruimte en milieu integreert, voor velen een ver-van-mijn-bed-show. 

Uitgangspunt van de Omgevingswet is ‘een veilige en gezonde leefomgeving’. Men werkt toe naar een integrale benadering. Vraag daarbij is of dit niet erg ambitieus is. Is de kans niet groot dat iedere discipline zijn eigen ding blijft doen? Vertrouwen is het vertrekpunt, waarbij een gelijkwaardig beschermingsniveau voor de burger voorop staat. Ook streven de opstellers naar één omgevingsplan per gemeente in plaats van de vele versnipperde plannen er nu op gemeentelijk niveau bestaan. Naar het zich laat aanzien komen er meer mogelijkheden voor maatwerkoplossingen, ook ten aanzien van het borgen van EV-maatregelen. Bovendien komt er meer ruimte voor bestuurlijke afweging om tot een meer integrale aanpak te komen. 

De uitleg in kort bestek over het hoe en waarom van de wet leidde tot enkele kritische reacties uit de zaal. Zo wees een deelnemer er zich de afgelopen jaren al tal van veranderingen hebben plaatsgevonden in het ruimtelijk bestuursrecht. Veel uitvoerders zijn hieraan nog onvoldoende gewend, waardoor een nieuwe verandering voor hen moeilijk te behappen is. Vraagtekens werden ook geplaatst bij het doel van de wet: komen tot een integrale aanpak. Een deelnemer wees op het gevaar dat er een ‘containerwet’ gecreëerd wordt; op papier kan die een integraal karakter hebben, terwijl in de praktijk van alle dag ieder op zijn eigen specialistische terrein blijft handelen.

Sprekers: Jos Dolstra (NCOD B.V.) en Daniëlla Nijman (Holla Advocaten). Beiden zijn lid van de kerngroep voor de organisatie van de jaarlijkse Dag van de Omgevingswet door de VVM
Voorzitter: Simone van Dijk (Royal HaskoningDHV)

Presentatie Jos Dolstra en Daniella Nijman

 

 

Presentaties en foto's jaarcongres Relevant 2013