Midden-Delfland

Situatieschets Midden Delfland
Midden Delfland is een landelijk gebied waar de gemeenten die onder de gemeente Midden Delfland vallen allen een "eigen" karakter hebben. Midden Delfland wil deze uitstraling graag behouden. Aan de rand van het grondgebied zijn bedrijven gepland. De gemeente Midden Delfland wil het bedrijventerrein (zicht locatie) realiseren vlakbij een rijkssnelweg, een BEVI inrichting (invloedsgebied 1400) meter en een aardgastransportleiding. Voor het realiseren van het bedrijventerrein is geen projectbesluit of nieuw bestemmingsplan nodig in het kader van de Wet ruimtelijke ordening . Het bedrijventerrein past namelijk binnen het huidige bestemmingsplan.

Vraagstelling
Is het wenselijk om het plangebied te realiseren terwijl er eventueel een externe veiligheidsknelpunt voor de toekomst ontstaat?

Knelpunten
BEVI inrichting
De BEVI inrichting heeft een plaatsgebonden risicocontour die zich op zijn eigen bedrijfsterrein bevindt. Het invloedgebied van de BEVI-inrichting reikt wel verder; tot een afstand van 1400 meter. Het plangebied (1250 meter) valt grotendeels binnen het invloedsgebied.
Voor de BEVI-inrichting is een risicoberekening uitgevoerd, uit deze berekening is naar voren gekomen dat het groepsrisico niet significant toeneemt ten gevolge van het plangebied.

Rijksweg
De rijksweg ligt op 50-200 meter (van het hart van de weg) van het plangebied. Uit een uitgevoerde risicoberekening blijkt dat het groepsrisico sterk toeneemt ten gevolge van het plangebied. Daarnaast blijkt dat het groepsrisico onder de oriëntatiewaarde van het groepsrisico blijft.

Aardgastransportleiding
Een klein gedeelte van het plangebied ligt op een afstand van 82 meter van de aardgastransportleiding (66,2 bar en 30 inch). Het overgrote deel van het plangebied ligt op meer dan 170 meter van de aardgastransportleiding.
Op basis van de circulaire 'Zonering langs hoge druk aardgastransportleidingen' geldt een toetsingsafstand van 95 meter en een minimale bouwafstand van 5 meter (het betreft gebouwen die vallen onder categorie II van de Circulaire). Uit de toetsing aan deze afstanden kan worden geconcludeerd dat aan beide afstanden wordt voldaan. Tevens is op basis van de Circulaire geen verdere verantwoording noodzakelijk.
De wet- en regelgeving zal echter binnenkort veranderen vanwege het Besluit externe veiligheid buisleidingen (BEVB) Dit besluit zal de Circulaire vervangen. Hierop vooruitlopend is bij de Gasunie navraag gedaan naar het plaatsgebonden risico. Hieruit is gebleken dat de 10-6 plaatsgebonden risicocontour op 220 meter van het hart van de leiding ligt. Dit betekent dat het plangebied en de gebouwen binnen de plaatsgebonden 10-6 risicocontour komen te liggen. Het groepsrisico is niet berekend, omdat binnen de plaatsgebonden 10-6 risicocontour al meerdere bestaande (beperkt) kwetsbare objecten liggen en daardoor bij invoering van het besluit niet voldaan kan worden aan het plaatsgebonden risico. Belangrijk aandachtspunt hierbij is, dat de gemeente een regionale beleidsvisie op externe veiligheid heeft vastgesteld, waarin is afgesproken om geen beperkt kwetsbare objecten binnen 10-6 PR-contouren toe te staan. De geplande nieuwbouw betreft beperkt kwetsbare objecten, die o.b.v. BEVB geen probleem zou vormen, maar o.b.v. de regionale visie wel.

Het bevoegd gezag heeft nog geen besluit genomen of het plan doorgang kan vinden. Er zijn nog geen wijzigingen aangebracht in het plan, omdat het om een juridisch bestaande situatie gaat. Het bestemmingsplan is immers al vastgesteld.

Aanpak en oplossingsrichtingen
De aanpak en oplossingsrichtingen zijn in een discussie besproken tijdens de bijeenkomst van 12 mei en terug te vinden op de flip-overs die bij de bijeenkomst zijn gemaakt. Deze flip-overs zijn op de website te vinden onder de bijeenkomst van 12 mei.

De presentatie is gegeven door Katya Dijkhuizen.

Contact
info@relevant.nl (mailto: info@relevant.nl)