Nieuws

Aandacht voor veiligheid inwoners rond spoor

Geplaatst op: 13 februari 2012

De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht hebben Minster Schultz en de leden van de Tweede Kamer opgeroepen aandacht te hebben voor de veiligheid van de inwoners van Zwijndrecht en Dordrecht rond het spoor.

De Tweede Kamer spreekt zich op 14, 15 en 16 februari, uit over het wetsvoorstel Basisnet Spoor. Ondanks de maatregelen die in het voorstel zijn opgenomen, blijft het spoortraject door Dordrecht en Zwijndrecht het grootste veiligheidsknelpunt in Nederland.

In onze gemeente bevindt zich het grootste rangeerterrein van Nederland, Kijfhoek, waar al deze treinen worden samengesteld. Moerdijk rijdt zo’n zes keer per uur door onze gemeente, waarbij in elke trein stoffen aanwezig kunnen zijn zoals die in januari 2011 brandend op Kijfhoek werden aangetroffen.

Burgemeester Scholten: “Samen met Dordrecht hebben we Minister Schultz en de leden van de Tweede Kamer opgeroepen bij de behandeling van het wetsvoorstel verantwoordelijkheid te nemen en de veiligheid in onze steden en regio te verbeteren. We hebben ook raadsfracties in onze gemeenteraad gevraagd hun contactpersonen in Den Haag aan te spreken op de noodzaak”.

Uit het wetsvoorstel Basisnet blijkt dat voor de meeste plekken de nieuwe wet een verbetering betekent. Burgemeester Scholten: “Wezijn blij met de geboekte veiligheidswinst die het Basisnet voor ons biedt. Daar staat echter tegenover dat in Zwijndrecht nog steeds een overschrijding van 4,2 maal de norm blijft bestaan”.

Er zijn maatregelen mogelijk die het risico op een ramp op korte termijn kunnen verlagen. Voor een bedrag van ongeveer 11 miljoen euro is het mogelijk de risico’s te beperken, bijvoorbeeld door het aanpassen van seinen en wissels.

Dordrecht en Zwijndrecht rekenen op steun van de Kamerleden.