Nieuws

Besprekingen ammoniakconvenant na zomer hervat

Geplaatst op: 13 juli 2008

Het is complexer dan gedacht om een convenant over de beëindiging van de ammoniaktransporten van DSM Geleen naar DSM Agro in IJmuiden te sluiten. Dat stelt het ministerie van VROM naar aanleiding van het uitblijven van het convenant, dat op 4 juni rond had moeten zijn. DSM heeft verklaard dat de besprekingen zullen pas na de zomerperiode zullen worden hervat. Inhoudelijk wilde hij niet op de reden van de vertraging ingaan.

Een van de voorwaarden van het principeakkoord dat DSM en VROM op 4 maart 2008 hebben gesloten, was dat deze overeenkomst binnen 3 maanden zou worden uitgewerkt in een convenant, dus uiterlijk 3 juni.

Een woordvoerder van VROM verklaart: "De instanties die bij het project zijn betrokken maken het complex. IJmuiden moet vergunningen intrekken, de Provincie Limburg moet deze juist weer gaan verstrekken. Ook het invullen van het 'warme BLEVE vrij rijden' over het spoor blijkt lastig." Doel hiervan is de lading van de treinen zo samen te stellen dat de kans op een ontploffing (BLEVE) na een ongeluk verder wordt verkleind. "Dit heeft consequenties voor DSM en is in uitvoering lastig", aldus de woordvoerder.