Nieuws

Campagne Hoe spoort het gestart in de regio Twente

Geplaatst op: 26 september 2017

Vanaf 11 september 2017 is de nieuwe campagne Hoe spoort het gestart in de regio Twente. In deze regio worden gevaarlijke stoffen door treinen over het spoor vervoerd.

Deze treinen rijden door de volgende gemeenten: Almelo, Hengelo, Borne, Rijssen/Holten, Wierden, Losser, Dinkelland, Oldenzaal en Hof van Twente. Bij de gevaarlijke stoffen kan gedacht worden aan brandbare stoffen, giftige stoffen en explosieve stoffen. De kans dat een incident zich voordoet is zeer klein maar als er iets gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Het duurt maximaal 15 minuten voordat hulpdiensten ter plaatse zijn tijdens een incident. In deze eerste 15 minuten zullen omwonenden en omstanders zichzelf en elkaar moeten helpen. De campagne leert omstanders hoe een incident te herkennen en hoe zij moeten handelen tijdens een incident.

Noaberschap

Omkijken naar elkaar en het helpen van elkaar is altijd belangrijk, helemaal bij een incident. Dit wordt benadrukt in de campagne “Hoe spoort het”. Niet iedereen is even zelfredzaam of mobiel. Voor bijvoorbeeld een persoon met kleine kinderen of een oudere zal het langer duren om in veiligheid te komen mocht dit nodig zijn. De campagne benadrukt het nut van noaberschap, help personen die minder zelfredzaam of minder mobiel zijn.

Serious game

Middels een serious game kun je oefenen met verschillende scenario’s. Personen kunnen zelf keuzes maken op basis van scenario’s en krijgen feedback op deze keuzes.. Benieuwd naar de game? https://www.hoespoorthet.nl/.

Informatiekaart

De infokaart gaat in op de drie scenario’s: brand, explosie, gifwolk en geeft informatie over hoe incidenten te identificeren en hoe te handelen tijdens een incident. Deze informatiekaart is ook af te halen bij gemeentehuizen.

Bijeenkomsten

Er worden de komende maanden meerdere bijeenkomsten georganiseerd in Twente, over spoorveiligheid. Wanneer alle data bekend zijn vind je deze op de website.

Filmpje ProRail

Bekijk het filmpje van ProRail over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

Bron: Veiligheids Regio Twente