Nieuws

Er zijn nieuwe trainingen Omgevingsveiligheid beschikbaar

Geplaatst op: 31 juli 2024

De VNG biedt weer verscheidene training en cursussen aan met betrekking tot omgevingsveiligheid!

In het najaar zijn er weer trainingen beschikbaar:

Online Actualiteitendag op 8 oktober 2024

In uw werk heeft u te maken met omgevingsveiligheid en de Omgevingswet. U wilt op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen in het werkveld. Deze online actualiteitenmiddag is erop gericht om u snel op de hoogte te brengen van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van omgevingsveiligheid.

Tijdens deze middag is er tijd voor een breed scala aan actuele onderwerpen, onder meer werken met de aandachtsgebieden, energietransitie en omgevingsveiligheid en actuele jurisprudentie.

Na deelname aan de training:

  • Bent u op de hoogte van de aandachtsgebieden in ruimtelijke plannen;
  • Kent u de nieuwe begrippen;
  • Kent u op hoofdlijnen de actuele jurisprudentie;
  • Heeft u inzicht in energietransitie en risico's omgevingsveiligheid 

De Actualiteitenmiddag wordt verzorgd door trainers van RoyalHaskoningDHV die de Actualiteitendag Omgevingsveiligheid in 2023 ook hebben verzorgd, te weten: Simone van Dijk, Marlouce Biemans (beiden afwisselend docent) en Christiaan Soer m.b.t. juridische actualiteiten.

De Actualiteitenmiddag Omgevingsveiligheid is een online bijeenkomst die in de middag zal plaatsvinden via MS Teams. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de Actualiteitenmiddag komen deze aan bod.

U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 75,- excl. Btw.

Aanmelden is mogelijk via de site: https://www.vngacademie.nl/Trainingen/online-actualiteitenmiddag-omgevingsveiligheid/

Online Basistraining Kennismaken met Omgevingsveiligheid op 17 oktober 2024

In deze basistraining wordt u meegenomen in de achtergronden en doelen van het omgevingsveiligheidbeleid én hoe u hier praktisch mee kan omgaan. Het is daarmee niet alleen een kennismaking met Omgevingsveiligheid, maar ook een mooie update als u in het verleden al met externe veiligheid te maken hebt gehad. Er is een ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen over de omgevingsveiligheidsaspecten waar u mee te maken hebt. De cursus wordt afgesloten met een aantal casussen uit het land.

Tijdens deze online basistraining komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Omgevingwet en de veranderingen binnen omgevingsveiligheid
  • Consequenties voor werkzaamheden binnen omgevingsveiligheid, hoe kun je er praktisch mee omgaan?
  • Behandeling van casuïstiek

 Na deelname aan de training:

  • heeft u kennis van de Omgevingswet en de verandering binnen de omgevingsveiligheid; 
  • bent u bekend met de consequenties voor werkzaamheden binnen omgevingsveiligheid.

De cursus wordt verzorgd door Jeroen Eskens van Antea Group. Een docent die als milieuplanoloog jaren actief is in de wereld van de externe veiligheid en ook intensief betrokken is bij de ontwikkeling van het omgevingsveiligheidsbeleid.

De online Basistraining Kennismaken met Omgevingsveiligheid is een bijeenkomst die in de middag zal plaatsvinden via MS Teams. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de training komen deze aan bod.
U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 75,- excl. Btw.

Aanmelden is mogelijk via de link: https://www.vngacademie.nl/Trainingen/online-basistraining-kennismaken-met-omgevingsveiligheid/ 

Bijscholingstraining Omgevingsveiligheid en VTH op 19 november 2024 in Utrecht

Deze bijscholingstraining gaat specifiek in op het nieuwe beleid m.b.t. de inwerkingtreding van de Omgevingswet en richt zich met name op de belangrijke begrippen van externe veiligheid, hoe de veiligheidsrisico’s beheerst kunnen worden en welke activiteiten onder het EV-risico vallen. Tot slot krijg je tips mee en wordt er aandacht besteed aan de registratie.

De bijscholingsdag duurt van 09.00 uur tot circa 17.00 uur, inclusief pauzes en tijd om zelfstandig opdrachten uit te voeren. Het programma is als volgt:

  • Lesblok 1
    Opfrissen externe veiligheid
  • Lesblok 2
    Milieubelastende activiteiten (MBA’s) met een extern veiligheidsrisico
  • Lesblok 3
    Aan de slag!
  • Lesblok 4
    Tips en registratie externe veiligheidsrisico’s

Na deelname aan de training:

  • herkent u Milieubelastende activiteiten (MBA) met een extern veiligheidsrisico
  • kent u het juridisch kader in het omgevingsrecht (Activiteitenbesluit, Bevi, PGS en vergunning)
  • kent u de classificatie van gevaarlijke stoffen volgens het ADR / CLP
  • bent u in staat om de begrippen plaatsgebonden risico en groepsrisico (aandachtsgebieden) te begrijpen en beoordelen
  • kunt u de eisen aan de ‘standaard’ MBA’s uit het Bevi beoordelen
  • kent u de verplichting tot registratie van gevaarlijke stoffen

De training is bedoeld voor medewerkers die in hun dagelijks werk direct of indirect te maken hebben met omgevingsveiligheid en taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zoals vergunningverleners, toezichthouders en adviseurs van omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s.

Om tijdens het programma een sterke koppeling tussen de theorie en praktijk te kunnen realiseren en waarborgen, werkt VNG Connect Academie met docenten uit de praktijk. Zij beschikken naast inhoudelijke kennis over ruime didactische ervaring zodat aansluiting bij leerdoelen en leerwensen zijn gegarandeerd. Deze training wordt uitgevoerd in samenwerking met Oostkracht10.

De bijscholingstraining Omgevingsveiligheid en VTH is een ééndaagse klassikale bijeenkomst. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de training komen deze aan bod.

De training wordt afgesloten met een digitale toets, deze kunt u na afloop van de training thuis maken. De toets is voorwaardelijk voor het ontvangen van het certificaat. U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 75,- excl. Btw.

Aanmelden is mogelijk via: https://www.vngacademie.nl/Trainingen/bijscholingstraining-omgevingsveiligheid-en-vth/

Training Omgevingsveiligheid voor Ruimtelijke Planmakers op 28 november 2024 in Utrecht

U heeft als ruimtelijk planmaker invloed op de invulling van het onderdeel omgevingsveiligheid van het omgevingsplan. Tijdens deze training gaat u zelf aan de slag met de wettelijke verplichtingen, beleidsvrijheid en mogelijkheden en kunt u dit na afloop ook toepassen in de eigen organisatie.

Doel van deze bijscholing is inzicht krijgen in hoe het thema omgevingsveiligheid een (grotere) rol speelt bij ruimtelijke ontwikkelingen. Wat is het wettelijk kader? Wat kun je regelen in het omgevingsplan en wat in de milieuvergunning? Aan de hand van een casus met een woningbouwopgave in de omgeving van risicobronnen (onder meer een transportroute gevaarlijke stoffen) lichten we de theorie toe. Hierbij leggen we de link met andere thema’s van de Omgevingswet, zoals bijvoorbeeld energietransitie. Nieuw in deze training is de aandacht voor het borgen van externe veiligheid in het omgevingsplan, d.m.v. het opstellen van planregels.

De training bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk over hoe je met omgevingsveiligheid kunt omgaan in het omgevingsplan. We staan stil bij de wettelijke verplichtingen, maar ook bij de beleidsvrijheid en de mogelijkheden die er zijn om omgevingsveiligheid op een zinvolle manier mee te nemen in het omgevingsplan.

Tijdens de training gaan cursisten ook zelf aan de slag met enkele casussen. Begrippen als aandachtsgebied, voorschriftengebied, risicogebied, bouwkundige maatregelen, gebiedstypen, e.d. komen uitgebreid aan de orde.

Na deelname aan de training:

  • kent u de belangrijkste begrippen en wettelijke verplichtingen m.b.t. Omgevingsveiligheid;
  • weet u wat er inhoudelijk veranderd is aan de regels op het gebied van omgevingsveiligheid en waar u deze regels kunt vinden;
  • weet u wat in een omgevingsplan moet en mag regelen over omgevingsveiligheid;
  • kunt u de beleidsvrijheid voor omgevingsveiligheid benutten voor het omgevingsplan van uw eigen organisatie;
  • weet u hoe externe veiligheid in het omgevingsplan te borgen, d.m.v. het opstellen van planregels.

De bijscholing is bedoeld voor ruimtelijke planmakers bij kleine, middelgrote en grote gemeenten, hun ketenpartners, zoals provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, en GGD’en, en adviesbureaus. 

Om tijdens het programma een sterke koppeling tussen de theorie en praktijk te kunnen realiseren en waarborgen, werkt VNG Connect Academie met docenten uit de praktijk. Zij beschikken naast inhoudelijke kennis over ruime didactische ervaring zodat aansluiting bij leerdoelen en leerwensen zijn gegarandeerd.

De training Omgevingsveiligheid voor Ruimtelijke Planmakers is een ééndaagse bijeenkomst en zal fysiek plaatsvinden. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de training komen deze aan bod. U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 100,- excl. Btw.

Aanmelden is mogelijk via: https://www.vngacademie.nl/Trainingen/online-training-omgevingsveiligheid-voor-ruimtelijke-planmakers/