Nieuws

Kamervragen over giftreinen door Noord-Brabant

Geplaatst op: 11 december 2007

Inzet bij de vormgeving van het Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen is dat de Betuweroute wordt gebruikt om de Brabantroute te ontlasten. Hierover worden afspraken gemaakt met bedrijven. Dat zegt minister Eurlings in antwoord op schriftelijke vragen GroenLinks kamerlid Duyvendak over de toename van treinen met gevaarlijke stoffen door Noord-Brabant.

Shell heeft zich onlangs bereid verklaard de lpg-transporten die op dit moment nog via de Brabantroute naar Duitsland gaan om te willen zetten naar de Betuweroute. Ook BP heeft recent aangegeven de lpg zoveel mogelijk over de Betuweroute te willen vervoeren.

Daarnaast benadrukt minister Eurlings in zijn brief nogmaals dat er wel transport van gevaarlijke goederen over de Brabantroute moet blijven plaatsvinden om de chemische complexen in Moerdijk (Shell) en Limburg (DSM en Sabic) bereikbaar te houden voor het vervoer van gevaargoed. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er vervoer van gevaarlijke stoffen van en naar bestemmingen in bijvoorbeeld Zuid-Duitsland via de Brabantroute blijft plaatsvinden.

Klik hier voor een volledig overzicht van de antwoorden van de minister.