Nieuws

Ontwerpateliers van start

Geplaatst op: 25 juni 2015

Op verschillende plekken in Nederland landt een groep deskundigen en studenten om een ontwerpopgave te bekijken waarbij groepsrisico een rol speelt. Dat kan gaan om bijvoorbeeld de opslag van gevaarlijke stoffen of een spoorlijn of snelweg waar gevaarlijke stoffen over worden vervoerd.

Na grondige voorbereiding door een groep studenten van het Kennislab voor Urbanisme worden in een middag denkrichtingen uitgewerkt voor oplossingen. Zo komt de ontwerpopgave een stap verder. Na drie ateliers worden de resultaten gebundeld in een manifest dat deel uitmaakt van het eindbod van het Jaar van de Ruimte. Op die manier komen projecten een stap verder en kan men vakbroeders en zusters voorbeelden laten zien van goede samenwerking tussen ontwerpers en veiligheidsexperts.

Samenwerking Ontwerp Veilige Omgeving wil de samenwerking tussen veiligheidsexperts en ruimtelijk ontwerpers in Nederland verbeteren. Uit tal van evaluaties na de vuurwerkramp in Enschede bleek dat het daar nogal aan schort. Ontwerp Veilige Omgeving kiest vooral voor een praktische insteek waarbij men met goede voorbeelden wil laten zien dat het mogelijk is om goede ruimtelijke ontwerpen te maken als je rekening houdt met externe veiligheid. Bovendien willen zij het besef vergroten dat veiligheid niet overal is gewaarborgd en een verantwoordelijkheid is van bestuurders in samenwerking met de ruimtelijk ontwerpers.

Commissie van Aanbeveling In de Commissie van Aanbeveling zijn Jan Mans als voormalig burgemeester Enschede, Tjerk Ruimschotel vanuit de BNSP en Hans Leeflang van I&M nauw betrokken bij het werk.

Bron: Ontwerp Veilige Omgeving