Nieuws

Succesvol Jaarcongres Relevant 2016

Geplaatst op: 30 november 2016

Ruim 250 deelnemers uit het hele land kwamen 24 november jl. naar het Jaarcongres van Relevant 2016. Het Jaarcongres Relevant is hét congres voor externe veiligheid. Dit jaar met een razend actueel thema: 'Kansen voor Veiligheid in de omgevingswet'.

Op 24 november vond het jaarcongres Relevant 2016 plaats. De Wagenwerkplaats in Amersfoort bood plaats aan ruim 250 deelnemers afkomstig uit gemeenten, provincies, veiligheidsregio’s, bedrijfsleven en adviesbureaus. Zij schreven zich in voor de workshops en informatiessesies van het congres. Het Relevantcongres is voor hen dé plek om inspiratie op te doen, bij te praten met collega’s en samenwerkingspartners te ontmoeten. Genserik Reniers, hoogleraar veiligheid en gevaarlijke stoffen aan de TU Delft was dagvoorzitter van het jaarcongres.

Thema van het jaarcongres was ‘Kansen voor veiligheid in de Omgevingswet’. Met de nieuwe Omgevingswet komt er een grote verandering in het omgevingsrecht. Centraal in deze verandering staan het bundelen van milieu- en ruimtebeleid en het bieden van ruimte aan nieuwe ontwikkelingen. Externe veiligheid wordt meer omgevingsveiligheid, een voordeel hiervan kan zijn dat het onderwerp voortaan vanaf het begin van de planvorming wordt meegenomen.

Tegelijk is integrale benadering ook een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat Externe Veiligheid van meet af aan voldoende in zicht is? Dat de EV- belangen worden meegenomen én een volwaardige plek krijgen in de afwegingen? Els van Schie, directeur Milieu en Veiligheid bij het RIVM ging uitgebreid in op deze vragen. Volgens haar “valt er met veiligheid niet te sollen”. Het onderwerp komt ook op verschillende manieren aan de orde in ‘Het Magazine’. De publicatie van het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving die deze dag werd gelanceerd.

De mooie kennisintensieve sessies, de informatiemarkt maakten het congres tot een succes. Ook de presentatie van cabaretière Loes viel in goede smaak. Op z’n plàààt Uteregs legde zij op aansprekende wijze uit waar de nieuwe omgevingswet over gaat. "Eindelijk snap ik 't ", sprak één van de congresgangers!

De beschikbare presentaties van het Relevantcongres 2016 kunt u hier vinden. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Relevant, meldt u dan aan op info@relevant.nl.

Het jaarcongres Relevant is een initiatief van Relevant (netwerk externe veiligheid) en de VVM (netwerk van Milieuprofessionals).