Nieuws

Veilig ontwerpen blijkt te kunnen!

Geplaatst op: 12 juni 2014

Hoe krijg je ruimtelijk ontwerpers en veiligheidsexperts bij elkaar aan tafel? En liefst een beetje op tijd zodat samenwerking een mooie én veilige omgeving oplevert. Het blijkt een stevige klus die soms verrassend veel oplevert.

Iedereen kent wel die kwadranten waarbij je na het invullen van een aantal vragen een bepaalde kleur krijgt aangemeten. Veel stedenbouwers, architecten, projectleiders en anderen in de ruimtelijke ontwikkeling zijn knalrood. Het zijn creatieve lieden, doelgericht met het hart op de tong.

Veiligheidsdeskundigen zijn vaak behoorlijk blauw. Ze komen niet zelden uit de wereld van de brandweer waar je risico’s elimineert voordat je je leven in de waagschaal legt. Daarvoor heb je harde data nodig. Schema’s, tabellen, grafieken en feiten, daar kunnen ze wat mee.

De rode stedenbouwers en de blauwe veiligheidsexperts zoeken elkaar niet vanzelfsprekend op. Het Verbeterprogramma Groepsrisico heeft de opdracht de samenwerking te verbeteren. Hiertoe werken Regioteams in het hele land aan handige instrumenten, goede voorbeelden en actuele kennis.

Op dit moment is er een boek in de maak met voorbeelden en resultaten van samenwerking in woord en beeld. Soms is een aanpassing in het stedenbouwkundig ontwerp best eenvoudig en wordt iedereen er beter van. Bijvoorbeeld door de locatie van een kantoor en een kinderdagverblijf met elkaar te wisselen, het ontwerp van een gevel aan te passen of de uitgang van een woongebouw te verplaatsen. Eind dit jaar ligt het boek met de werktitel ’Veilig ontwerpen’ in de schappen. Voor meer informatie: Verbeterprogrammagroepsrisico

Bron: Platform31