Nieuws

VNCW "Zwaar verouderde risicokaarten vormen groot risico veiligheid"

Geplaatst op: 13 maart 2013

Bedrijven die onder het SEVESO vallen en als zodanig deel uitmaken van chemische industrie of chemische logistiek, zijn verplicht voor het vaststellen van hun risicoberekeningen de website Risicokaart.nl te gebruiken.

Representatieve steekproeven in de provincies Flevoland en Gelderland door de VNCW laat echter zien dat veel gegevens op deze openbare kaart meer dan 3 jaar niet zijn bijgewerkt.

Zo staan nieuwe risicobedrijven na 3 jaar nog steeds niet op de kaart, bedrijven die al meerdere jaren weg zijn staan nog steeds op de lijst, terwijl andere bedrijven al jaren geleden een naamswijzigingondergingen. Ook gevoelige objecten waar de risicobedrijven in hun berekeningen rekening mee moeten houden, worden op de kaart helemaal niet meer geactualiseerd. Dit leidt tot onacceptabele risico’s.

De overheid heeft de plicht om informatie te verschaffen zodat bedrijven een juiste inschatting van hun risico’s kunnen maken. Wanneer zij informatie voorgeschoteld krijgen die zwaar verouderd is dan is de veiligheid in het geding.

De VNCW roept in deze de overheid op de risicokaart(en) met spoed te actualiseren. De Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven speelt een actieve rol in het vergroten van de veiligheid binnen de chemische keten. Door een actieve, maar ook kritische bijdrage te leveren kunnen de opslagbedrijven in chemie ook zelf binnen de maatschappij hun functie aantonen.