Nieuws

VVM-bijeenkomst Inzicht in bestuurlijke dynamiek rondom externe veiligheid

Geplaatst op: 9 november 2010

De VVM organiseert op 18 november a.s. een bijeenkomst met als titel 'Inzicht in bestuurlijke dynamiek rondom externe veiligheid'.

Organisatie: VVM sectie Externe Veiligheid

datum: donderdag 18 november 2010

tijd: 15.30 - 18.00 uur, aansluitend broodjes

locatie: Regionale Brandweer Hollands Midden, Rooseveltstraat 4A, 2321 BM Leiden

kosten: VVM leden € 30,- / Studentleden € 15,- / Niet leden € 55,- excl. BTW

Biedt verzamelde informatie in het kader van externe veiligheid voldoende handelingsperspectief voor een goede besluitvorming? Die vraag staat op 18 november centraal tijdens een expert-meeting over de bestuurlijke dynamiek rondom externe veiligheid.

‘Technisch specialisten’ uiten meer en meer kritiek over de door hen zelf aangeleverde informatie over externe veiligheid voor de bestuurder. Dit betreft met name het Groepsrisico. Dit onderdeel van de wet wordt momenteel geëvalueerd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een goed moment om dit onderdeel van de externe veiligheidsproblematiek vanuit de optiek van bestuurders te belichten.

Wat is er aan de hand? In de huidige werkwijze voor besluiten van de overheid biedt het groepsrisico slechts een randvoorwaarde. Met het oog op een positief besluitvormingsproces is het onderdeel groepsrisico gemakkelijk weg te schrijven in een klinkende notitie. Maar wordt de omgeving hier veiliger van? Hebben we de beste oplossing gerealiseerd? Bieden de techneuten de beslissers wel de goede informatie en bijbehorende oplossingen? Valt er eigenlijk nog wel iets te kiezen voor het bestuur?

Veel vragen en daarbij horen antwoorden. Daarom gaan wij de 18e november op zoek naar betere informatie die nodig is voor een veiliger samenleving.

De setting is een ronde tafel waaraan acht deskundige (oud-)bestuurders plaatsnemen. In de zaal kunnen VVM-belangstellenden de discussie volgen en vragen inbrengen of toelichting geven. De discussie wordt geleid door Ton Roerig, oud-wethouder van de gemeente Zoetermeer. Er is gezorgd voor een passende locatie: de ROT-ruimte van de regionale brandweer, Rooseveltstraat 4A, Leiden.

Het resultaat van deze bijeenkomst wordt gepubliceerd in Tijdschrift Milieu.

Verdere informatie

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Ad Koetsier van de VVM Sectie Externe Veiligheid.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via VVM activiteiten (eerst inloggen). Of u kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar bureau@vvm.info.

Voorwaarden

Bij annulering na 11 november a.s. zijn de volledige deelnamekosten verschuldigd.