De (schijn....) veiligheidscontour

Voor het haven industrieel complex van Rotterdam wordt de vaststelling van nieuwe bestemmingsplannen en veiligheidscontouren conform artikel 14 van het Bevi voorbereid.
In deze sessie krijgt u informatie over de beleidsmatige uitwerking van de veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat en bijbehorende functionele binding. De veiligheidscontour maakt vestiging van meerdere kwetsbare objecten met functionele binding in het gebied mogelijk waarbij ook de toetsing aan het plaatsgebonden risico vervalt. In de presentatie leggen we een relatie naar de verantwoording van het groepsrisico die voor het bestemmingsplan Botlek-Vondelingenplaat wordt voorbereid. Door het vaststellen van de veiligheidscontour kunnen meer mensen in een risicovol gebied verblijven terwijl er in het bestemmingsplan door het bevoegd gezag verantwoording moet worden afgelegd voor het groepsrisico.
De presentatie leidt u naar de discussie of er sprake is van schijnveiligheid indien het gebied, waarvoor een veiligheidscontour gaat gelden, beschouwd wordt als een Bevi-inrichting en ervoor gekozen wordt het groepsrisico alleen buiten het gebied te verantwoorden. Of bent u van mening dat juist door de concentratie van vele risicobronnen en het toestaan van kwetsbare objecten binnen het gebied er een zware verantwoording van het groepsrisico binnen het gebied moet gelden en extra maatregelen noodzakelijk zijn om eenzelfde basisveiligheid te waarborgen als buiten het gebied?

PresentatieAad Loendersloot (DCMR Milieudienst Rijnmond)

Terug naar Verslag Jaarcongres Relevant 2010