verslag Informatieve sessie Veiligheidscontour

presentatie: André Lindenbergh en Luuk Stortelder

In de sessie is er aan de hand van twee veiligheidscontouren, Vlissingen-Oost en Eidnhoven , inzicht gegeven in de (on)mogelijkheden van een veiligheidscontour en de voor- en nadelen ervan.

Eindhoven

Met behulp van de veiligheidscontour wil de gemeente de externe veiligheidsrisico’s van de de high tech campus (HTC)  bundelen en centraal leggen. Op een gebied van ongeveer 100 hectare houdt de  HTC zich o.a. bezig met technische ontwikkelingen op medisch gebied.   Vanwege de dynamiek en flexibiliteit op het terrein en de bijbehorende externe veiligheidsrisico’s , is ervoor gekozen om een veiligheidscontour op te stellen.  Dit hebben ze gedaan door met meerdere afdelingen in Eindhoven om de tafel te gaan zitten. Hierbij zijn de voordelen van een veiligheidscontour vastgesteld en zijn bedrijven op hun verantwoordelijkheden gewezen. Er is een convenant gesloten over een controle systeem, deze lijkt op het veiligheidsbeheersysteem uit het BRZO. Voor toekomstige bedrijven binnen de contour geldt dat zij een functionele binding moeten hebben in de branche of bij de opslag van gevaarlijke stoffen. Deze binding is opgenomen in het bestemmingsplan.

Vlissingen-Oost

Ook bij deze veiligheidscontour geldt  dat bedrijven een functionele binding moeten hebben om zich te kunnen vestigen binnen de veiligheidscontour Deze functionele binding maakt al onderdeel uit van het huidige bestemmingsplan.  Er was in het bestemmingsplan al voorgeschreven waar de bedrijven aan moesten voldoen. Het opstellen van de veiligheidscontour heeft enkele jaren geduurd. In 2005 zijn ze begonnen met de start van een haalbaarheidsonderzoek, hiermee is gekeken of een veiligheidscontour wel mogelijk zou zijn in dit gebied. In 2007 is er een voorstel voor een veiligheidscontour gedaan op basis van het haalbaarheidsonderzoek. In 2009 is er een doorstart van de procedure geweest. In 2011 is het ontwerp besluit ter inzage beschikbaar gekomen. In 2012 is het besluit vastgesteld en in juli 2012 is de veiligheidscontour vastgesteld. Om de veiligheidscontour op te stellen is er voldoende draagvlak nodig,  de betrokken partijen zijn: gemeente, provincie, omwonenden, bedrijfsleven en de  veiligheidsregio.

Terug naar Verslag Jaarcongres 2012