Verslag Jaarcongres Relevant 2011

Externe Veiligheid klaar voor de toekomst

29 november in de ReeHorst in Ede

Fotoverslag

Impressie van de plenaire bijeenkomst tijdens het Jaarcongres Relevant 2011

Rond half tien werd het congres geopend door oud-burgemeester Jan Mans met een drietal prangende vragen. Als eerste vroeg hij zich af of de vuurwerkramp in Enschede voorkomen had kunnen worden (antwoord: ja). De volgende de vraag was of er bezuinigd mocht worden op externe veiligheid (antwoord: nee). Tot slot vroeg Mans zich af of externe veiligheid nu op orde is (antwoord: nee). Niet investeren in externe veiligheid betekent eigenlijk dat je een dief van je eigen portemonnee bent. Kijk maar eens naar de kosten die de maatschappij moet ophoesten om de gevolgen van incidenten op te ruimen. Investeren op de korte termijn voorkomt veel hogere kosten op de langere termijn. De oud-burgemeester kon het niet laten om ook de rol van de burgemeester even aan de orde te stellen. Hij vindt het belangrijk dat je, als burgemeester, informatie geeft maar bovenal eerlijk bent. Dus zeg het ook als je iets niet weet.

Jan Kliest van het RIVM nam het stokje van Jan Mans over. Bij de brand van Chemiepack heeft het RIVM een groot aantal metingen uitgevoerd, risicobeoordelingen gedaan en adviezen gegeven. Het bijzondere aan de brand van Moerdijk was dat de feitelijk gemeten gevolgen van de brand in geen verhouding stonden tot de impact van de brand, als je de belangstelling bij de pers, publiek en media als maatstaf zou nemen. De feitelijke gevolgen van de brand voor de volksgezondheid buiten het bedrijfsterrein zijn beperkt. Er zijn geen doden of gewonden gevallen, er zijn geen gevaarlijke luchtconcentraties gemeten, en er was slechts een beperkte depositie van gevaarlijke stoffen. Het verschil tussen de feitelijke gevolgen en de maatschappelijke impact tastte de geloofwaardigheid van het RIVM en de overheid aan. Kliest benoemde in zijn presentatie een aantal leerpunten voor overheden: de organisatie van een bovenregionale calamiteit met meerdere veiligheidsregio’s is een uitdaging op zich. Daarnaast is de huidige informatievoorziening veel sneller en vluchtiger. Als overheid moeten we daar beter gebruik van maken en werken aan onze geloofwaardigheid.

Frank Vergeer van het communicatiebureau Inconnect liet in een sprankelend verhaal geen spaan heel van de communicatie rond de brand bij Chemie-Pack. Hij bekritiseerde de minister die sprak over een "ramp", terwijl er geen slachtoffers waren. De gemeente die de sociale media niet gebruikt; het laatste bericht op de gemeentelijke twitteraccount ging over de koopzondag van de week daarvoor. De alarmsirenes die niet worden aangezet, terwijl er dikke rookwolken boven het bedrijf hangen. En tot slot de burgemeester die tijdens de persconferentie "er alleen maar bijzit". Hij geeft het publiek wel handige tips zoals: spreek de taal van de burger, twitter vanaf het allereerste moment, en vooral luister goed naar wat burgers zeggen en vragen, in plaats van je "eigen" boodschap te vertellen. Zijn afsluitende boodschap sprak boekdelen: Stop het paternalisme. Begin met luisteren en neem uw publiek serieus.

Dan komt een zwart hokje het podium oplopen en verschijnen twee poppen van Armand Schreurs. Het is bijzonder om door de ogen van iemand van buiten het vakgebied een spiegel voorgehouden te krijgen. Frank Vergeer twittert lachend dat hij gepersifleerd wordt door twee poppen. Ook het publiek weet de scherpe en open blik van Schreurs te waarderen en geniet luid lachend.

Vervolgens konden de aanwezigen een keuze maken uit onderstaande informatieve sessies om te worden bijgepraat over opvallende resultaten, lastige vragen en actuele ontwikkelingen.
Klik op de sessie waar uw belangstelling naar uitgaat voor een korte weergave van het besprokene en de presentaties.
Risico’s van hogedruk buisleidingen in Noord-Holland Noord
Groepsrisico, een nieuw beleidskader voor de gemeente
Resultaten landelijke monitoring en evaluatie 2012 van de kwaliteit taakuitvoering EV
PGS 15 opslag verpakte gevaarlijke stoffen geactualiseerd
HART op weg naar geüniformeerde risicoanalyse voor EV transport
Presentatie Argumentenkaart
Veiligheidseffectrapportage (VER)
Een plus een is drie
Het Verbeterprogramma Groepsrisico
De nieuwe PGS 28 en PGS 30 in vogelvlucht
Modelbeheer EV en Safeti NL
Spanning tussen gemeente als opdrachtgever en projectontwikkelaar en architect als uitvoerder
Het borgen van externe veiligheid in ruimtelijke plannen
Airport Risk Tool (ART)
Externe veiligheid en RUD-vorming
PGS 29 bovengrondse opslag van brandbare vloeistoffen in tanks. Hoe ga ik ermee om
Biogas en LNG: nieuwe risicobronnen
Pilotstudie verbeterslagen in de advisering bij de verantwoording groepsrisico

Het middaggedeelte begon weer gezamenlijk. Een mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest. Doch dat nooit op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen dan God te dragen geeft. Fred Woudenberg van de GGD in Amsterdam herinnert ons in zijn presentatie aan het oude gedichtje waarvan de meesten alleen de beginregel kennen. Dit wordt mooi geïllustreerd door het filmpje van de tweejarige peuter die zo’n veertig sigaretten per dag rookt. De aanwezigen in het publiek die gevraagd worden of hun zoon of dochter van twee ook een sigaretje mogen opsteken reageren met een fel nee. Ook de overheid wordt een spiegel voorgehouden: reguleren gebeurt op basis van haalbaarheid en niet op basis van prioriteit. Fijnstof veroorzaakt meer slachtoffers dan carcinogene stoffen maar de normstelling passen we aan aan wat haalbaar is. Niet waarmee de meeste slachtoffers te voorkomen zijn. Mensen zijn bang voor zaken waarvan ze niet ziek worden en worden ziek van zaken waarvoor ze niet bang zijn.

Hierna kon deelgenomen worden aan een werksessie van een van de de Kennistafels.
Werksessie kennistafel Buisleidingen: Gemakken en ongemakken van het Bevb
Werksessie kennistafel: Risicocommunicatie: Risico = emotie
Werksessie kennistafel: Ruimtelijke Ordening: EV in ruimtelijke plannen, hoe doe ik dat?
Werksessie kennistafel: Transport: Basisnet en lokaal verantwoord afwegen
Werksessie kennistafel: Groepsrisico: Cijfers voor het inzicht, maatregelen voor de veiligheid
Workshop: Hoe overtuig je mensen van veiligheid?

Klik hier voor het fotoverslag van de dag.