Werksessies kennistafels jaarcongres Relevant 2010

TOELICHTING WERKSESSIES KENNISTAFELS

Kennistafel 1: Buisleidingen

Hoe loods ik mijn burgemeester door ondergrondse risico’s?
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van buisleidingen? En welke bestuurlijke risico’s zijn er? Tijdens de werksessie van de Kennistafel Buisleidingen gaan de deelnemers groepsgewijs aan de slag met een casus waarin onder andere de risico’s van overige gevaarlijke stoffen en rekentechnische veiligheid versus echte veiligheid aan de orde komen.
Aan de hand van een aantal vragen komt elke groep tot een advies en presenteert deze bevindingen aan het bevoegd gezag: de burgemeester van de gemeente Terneuzen, dhr. J. Lonink (platform transportveiligheid). Burgemeester Lonink geeft vervolgens zijn visie op de adviezen.

Met medewerking van:: Simone van Dijk en Merle de Lange (Kennistafel Buisleidingen), Margreet Spoelstra (RIVM), Jan Lonink (Burgemeester Terneuzen)

Kennistafel 2: Risicocommunicatie

Risicocommunicatie 2.0
Wie adviseert over externe veiligheid, moet ook iets zeggen over risicocommunicatie. Maar wat moeten omwonenden, betrokkenen en de samenleving eigenlijk weten over de risico’s van een project of plan? Wat weten ze al van het onderwerp af? Of is dat niet belangrijk? Zelfredzaamheid is het nieuwe adagium bij risicocommunicatie. Spelen nieuwe media daarbij ook een rol? Twitteren over risico’s?
Aan de hand van een concreet scenario, maken de deelnemers een risicocommunicatie-paragraaf bij een advies over externe veiligheid. Aan welke minimale eisen moet risicocommunicatie moet voldoen om kans van slagen te hebben? Deelnemers aan de werksessie Kennistafel Risicocommunicatie gaan naar huis met de do’s en don’ts voor risicocommunicatie in een web 2.0 samenleving.

Met medewerking van: Anne-Marie van het Erve en Frank Vergeer (Kennistafel Risicocommunicatie), Madelon Noordover (Veiligheidsregio Haaglanden), Astrid van Schaijk (Hulpverlening Gelderland Midden) Lindy Schotman en Elsa Tan (Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond)

Kennistafel 3: Techniek

Het waarderen van veiligheidsmaatregelen in een QRA
Welke impact heeft een (extra) veiligheidsmaatregel op de risicocontour? Wordt de kans op een Loss of Containment daarmee verkleind? Of wordt het effect verminderd? Leiden extra veiligheidsmaatregelen ook tot meer ruimtewinst?
In deze try-out bediscussiëren we het protocol aan de hand van de nieuwe PGS 29 voor bovengrondse opslagtanks voor aardolieproducten. Een belangrijk uitgangspunt in het protocol is gedegen kennis van ‘de stand der techniek’. Daarom zullen we tijdens de werksessie Kennistafel Techniek ook inzoomen op de ontwikkelingen over de Buncefield implementatie van de PGS 29 en wordt de daarin beschreven stand der techniek nader uitgelegd.

Met medewerking van: Pascale Knibbeler (Kennistafel Techniek), Wim Derksen (provincie Noord-Brabant), Edward Geus (RIVM), Peter Kuijper en Ton Jeen (VNPI)

Kennistafel 4: Transport

Routeren: borging, toezicht en handhaving
Als logisch vervolg op “Routering, zin en onzin” wordt tijdens de werksessie Kennistafel Transport ingegaan op de (wettelijke) basis van routeren, de voor- en nadelen en mogelijke knelpunten. Ook zullen antwoorden gezocht worden voor de vragen die vooraf door de deelnemers zijn ingebracht, o.a. over bebording en het toezicht.
In het tweede deel van de workshop wordt dieper ingegaan op het Basisnet 2011. De vraag die in dit tweede deel van de workshop centraal staat is: Hoe moet een bevoegd gezag in 2011 omgaan met het Basisnet bij RO besluiten en in hoeverre kan er geanticipeerd worden? Deze vraag wordt beantwoord aan de hand van eenvoudige situaties waarbij de bijzonderheden van zowel spoor, weg, als water aan bod komen.

Met medewerking van: Robbert Plarina (Kennistafel Buisleidingen), Alex de Roos (Provincie Zuid-Holland), Vincent van Erp (RMB) en Rogier Wegerif (ISMH)

Kennistafel 5: Ruimtelijke Ordening

- VOL- op deze sessie kan niet meer worden ingetekend

EV en ruimtelijke ordening: samen verder
Het Nederlandse beleid op het gebied van externe veiligheid is al enkele jaren op weg. In de werksessie Kennistafel Ruimtelijke ordening stellen we ons de vraag: waar staan we nu? Is het EV-beleid inmiddels geland in de gemeentelijke besluitvorming met betrekking tot ruimtelijke plannen? En hoe kunnen we het EV-beleid (nog) effectiever inbedden in de ruimtelijke ordening?
In vier subgroepen worden de deelnemers aan de werksessie uitgedaagd om hun visie te ontwikkelen op het vraagstuk. Vervolgens krijgen alle subgroepen de kans om hun werkwijzen en innovaties te presenteren aan het panel van RO-specialisten. Het panel deelt vervolgens een innovatieprijs uit aan het team dat de meest kansrijke ideeën heeft aangebracht.

Met medewerking van: Walter de Koning en Anne van Galen (Kennistafel Ruimtelijke Ordening); Jenny Fix (directeur Ruimte en Milieu, stadsregio Rotterdam-Rijnmond); Arjan van Dijk (Arcadis); Paul van den Bergh (adviseur Milieuregie, gemeente Amstelveen); Herman Nijman,(RO-coördinator gemeente Haarlemmermeer)

Kennistafel 6: Groepsrisico

- VOL - op deze sessie kan niet meer worden ingetekend 

Veel bereikt, veel te doen!
Na vijf jaar Bevi en Circulaire risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen is de balans opgemaakt. Er is in die vijf jaar veel bereikt, maar er zijn ook punten van kritiek? De vraag is hoe nu verder? Is het al tijd voor een ingrijpende aanpassing van de verantwoording? Zijn de oplossingsrichtingen die de onderzoekers aangeven de goede oplossingen? Of is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken en kunnen we het beste inzetten op het toepassen van, of het verbeteren/ontwikkelen van hulpmiddelen als de MAL groepsrisico en de resultaten van de IPO-projecten? En zou het niet goed zijn om het bedrijfsleven actiever te betrekken bij deze discussies?
Deze en andere actuele vragen worden besproken tijdens de werksessie Kennistafel Groepsrisico. De leden van de Kennistafel Groepsrisico en de Commissie Verantwoording Groepsrisico wisselen graag van gedachten met u over deze en andere actuele thema’s, zoals de problematiek rondom LPG-tankstations. Graag vernemen we uw ideeën en gedachten en helpen wij u met het beantwoorden van uw actuele vragen rondom deze thema’s. Uiteraard op een leuke en interactieve manier!

Met medewerking van: Peter Hermens en Dagmar van den Brule (Kennistafel Groepsrisico), Jeroen Eskens (Commissie Verantwoording Groepsrisico); Wim Brinker (MAL Groepsrisico)

Naar programma Jaarcongres