Netwerkmarkt Relevant 2011

Naast de inhoudelijke lezingen, informatieve sessies en kennistafels staat netwerk(en) op deze dag centraal. Op de Relevant Netwerkmark treft u bekenden uit uw netwerk en legt u nieuwe contacten.

De volgende standhouders staan op de Relevant netwerkmarkt:

  • Bridgis
  • DCMR Milieudienst Rijnmond
  • DHV
  • Kenniscentrum Infomil
  • LAT Risicobeheersing Bedrijven
  • NIFV
  • NVBR
  • PGS Beheerorganistie
  • Relevant
  • Risicokaart
  • RIVM/CEV
  • Saxion
  • Stichting Platform Transportveiligheid
  • VNG - Programma uitvoering met ambitie

Standhouders

Bridgis
De Populator® van Bridgis berekent in een oogwenk hoeveel mensen in een gebied aanwezig kunnen zijn. Het is een digitale voorziening die databestanden van toonaangevende organisaties ontsluit en koppelt dankzij een multidisciplinaire samenwerking. De Populator® heeft zich inmiddels bewezen in diverse pilots en applicaties. Zo wordt het PopulatiebestandGR al bijna twee jaar voorzien van gegevens uit de Populator® en is er afgelopen zomer een koppeling gemaakt met de Risicokaart Prof.
Bezoek de stand van Bridgis en laat u informeren over de resultaten tot nu toe. Verder voeren wij een gebruikersonderzoek uit. Wij zijn benieuwd naar uw mening!

DCMR milieudienst Rijnmond
Externe veiligheid is een continu veranderend werkveld, waar gemeentelijk beleid en veiligheidsadvisering noodzakelijk zijn. Betrouwbare gegevens en creativiteit zijn van groot belang gebleken om ruimtelijke en economische ontwikkeling op een verantwoorde wijze aan externe veiligheid te koppelen. Nieuw zijn berekeningen op het gebied van hoge druk aardgasleidingen (Carola) en vliegvelden of helicoptervelden (Gevers). Ook op het gebied van de implementatie van externe veiligheid in de ruimtelijke ordening zijn nog ontwikkelingen gaande.

DHV
De wereld verandert snel: internet en digitale tools zullen een steeds belangrijkere rol innemen bij de uitvoering van het externe veiligheidsbeleid. Als antwoord op deze ontwikkeling heeft DHV drie software tools ontwikkeld:
1. IMPACT geeft op een snelle en eenvoudige manier informatie aan ruimtelijke ordenaars, ontwikkelaars, brandweermensen en specialisten externe veiligheid over vragen zoals:

  • welke risicobronnen zijn in een gebied aanwezig en relevant voor het plangebied?
  • welke impact hebben deze bronnen op bestaande (kwetsbare) objecten?
  • welke impact hebben deze bronnen op een nieuw te realiseren plan of object?
  • welke maatregelen kunnen overwogen worden om de impact te verminderen?

2. VR-Online is ontwikkeld samen met en voor BRZO-bedrijven om het VR te digitaliseren, maar vooral om er een effectiever te communiceren tussen bedrijf en overheid als intern in het bedrijf.
3. De MAL groepsrisico is een procesondersteunend instrument dat kan worden ingezet bij de verantwoording van het groepsrisico. Het hart van het instrument bestaat uit een maatschappelijke kosten baten analyse, waarbij diverse mogelijke maatregelen onderling kunnen worden beoordeeld op aspecten als kosten, groepsrisico, slachtofferreductie, ruimtewinst, economische baten etc. Het instrument beschikt daartoe een maatregelcatalogus met bron- ruimtelijke en bouwkundige maatregelen.

De drie software tools worden gedemonsteerd tijdens de informatiemarkt en er is gelegenheid tot het stellen van vragen en advies op maat.

Kenniscentrum Infomil
Kenniscentrum InfoMil is het kenniscentrum voor milieubeleid en -wetgeving. Aanvankelijk zijn alleen taken uitgevoerd in opdracht van VROM (nu: I&M), de laatste jaren worden steeds meer werkzaamheden in opdracht van andere overheden, onder andere IPO, uitgevoerd. Met de ontwikkeling van het omgevingsrecht wil Kenniscentrum InfoMil doorgroeien naar het kenniscentrum voor het omgevingsrecht, waarbij intensief wordt samengewerkt met andere kennisinstituten. Producten en diensten van Kenniscentrum InfoMil zijn o.a. een helpdesk, beheer van websites, handreikingen en andere hulpmiddelen, organisatie van bijeenkomsten en ondersteuning van beleidsprocessen. Bij de stand van Kenniscentrum InfoMil kunt u met een adviseur Externe Veiligheid van gedachten wisselen over actuele ontwikkelingen of uw praktijkcasus voorleggen. Ook kunt u er terecht voor informatie over de Wegwijzer EV in de omgevingsvergunning.

LAT Risicobeheersing Bedrijven
De Landelijke Aanpak Toezicht (LAT) Risicobeheersing Bedrijven is in januari 2011 van start gegaan als opvolger van LAT BRZO en VT Chemie. De LAT werkt aan de verdere verbetering van het toezicht op risicovolle chemie- en BRZO-bedrijven. De ambitie is te komen tot een optimale risicobeheersing bij bedrijven op het gebied van veiligheid, arbo, milieu en water. Om de ambitie waar te maken zorgt de LAT voor landelijke coördinatie en regie en voor de ontwikkeling van instrumenten ten behoeve van uniformiteit in de uitvoering. Het LAT bureau ondersteunt LAT Risicobeheersing Bedrijven en is ondergebracht bij Agentschap NL

NIFV
Aan de stand van het jubilerende Infopunt Veiligheid kunt u vragen stellen en informatie verkrijgen over de kosteloze ondersteuning die u van specialisten kunt krijgen op het brede vlak van fysieke en externe veiligheid. Er kunnen online dossiers worden bekeken over bijvoorbeeld: BrandweerBRZO, Buisleidingincidenten, Milieu en veiligheid en Transportveiligheid. We vertellen hoe wij platforms kunnen faciliteren bij het opzetten van hun virtuele kantoren. Tijdens de beurs wordt verder de nieuwste kennispublicatie over Vitale partners gelanceerd. Bij aanmelding voor de Nieuwsservice Infopunt Veiligheid ontvangen bezoekers naar keuze een poster en publicatie over veilig omgaan met sociale media of een pakketje kennispublicaties over de bedrijfsbrandweer, GRIP en Burgerhulp bij rampen.

NVBR
Bij de stand van de NVBR vindt u informatie over de NVBR als branchevereniging en specifieke informatie op het gebied van risicobeheersing waar externe veiligheid onder valt. Eén van de belangrijke ontwikkelingen aan de voorkant van de veiligheidsketen waar de NVBR zich op richt, is Brandveilig leven. Dit richt zich tot nu toe met name op de huiselijke situatie, maar we kunnen dat breder trekken: Brandveilig leven is ook bewust leven in een omgeving met risico’s. Ga hierover met ons in gesprek!

PGS Beheerorganisatie
De Publicatiereeks is een handreiking voor bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, transporteren, opslaan of gebruiken en voor overheden die zijn belast met de vergunning- verlening en het toezicht op deze bedrijven. Op basis van de actuele stand der techniek wordt een overzicht gegeven van voorschriften, eisen, criteria en voor- waarden, die kunnen worden toegepast bij vergunningverlening, het opstellen van algemene regels en het toezicht op deze bedrijven. In de publicatiereeks wordt zoveel mogelijk op integrale wijze aandacht besteed aan arbeidsveiligheid, milieuveiligheid, de transportveiligheid en de brandveiligheid.

Relevant
De organisatie Relevant, hét kennisnetwerk voor externe veiligheid-professionals bij de overheid, toont in de stand de nieuwe mogelijkheden van de website Relevant.nl.

Risicokaart
De risicokaart als informatiebron voor externe veiligheid, ruimtelijke ordening en rampenbestrijding. Maak kennis met de nieuwe mogelijkheden van de risicokaart en laat je informeren over hoe de risicokaart je bij jouw werkzaamheden kan ondersteunen.

RIVM/CEV
Organisaties zijn in beweging, budgetten staan onder druk. Hoe houden organisaties onder deze omstandigheden hun kennis van externe veiligheid op peil; nu en in de toekomst? Welke activiteiten en/of faciliteiten zijn nodig voor ondersteuning en borging van deze kennis? Wij gaan hierover graag in discussie met de deelnemers aan de CEV (Centrum Externe Veiligheid)-stand.

Saxion
Het Kenniscentrum Leefomgeving heeft na het in werking treden van het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen samen met het IPO het scholingsprogramma Externe Veiligheid opgezet en uitgevoerd. Sinds 2009 heeft het Kenniscentrum voor diverse provinciale overheden beleidsevaluaties uitgevoerd met betrekking tot het thema externe veiligheid. Met speciale aandacht naar de rol en het effect van het regionale brandweeradvies en de rol van de bestuurder in de verantwoording.
In toenemende mate legt het kenniscentrum zich toe op het ontwikkelen van instrumenten voor het veilig inrichten van de ruimte. Hierbij wordt niet enkel meer gekeken naar fysieke veiligheidsvraagstukken, maar bij voorkeur in samenhang met sociale veiligheidsvraagstukken. Op de kennismarkt kunt u kennismaken met de onderzoeksresultaten van het Kenniscentrum en de ontwikkelde instrumenten. We zijn benieuwd naar uw mening.

Stichting Platform Transportveiligheid
Platform Transportveiligheid presenteren de rapporten “Zelfredzaamheid bij brand in spoortunnels” en “Incidentmanagement en stremmingskosten”. Alle deelnemers van het Jaarcongres Relevant kunnen een gratis exemplaar afhalen bij de stand van het Platform.

  • VNG - Programma uitvoering met ambitie*
    De organisatie en uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving van de regelgeving op het gebied van milieu, bouwen en ruimte kent structurele problemen. Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen erkennen deze problemen en hebben afspraken gemaakt om deze aan te pakken.
    Om dit te bereiken is PUmA (Programma Uitvoering met Ambitie) ontwikkeld, waarin wordt gewerkt aan informatie-uitwisseling (PIM), verhouding bestuur – Openbaar Ministerie, kwaliteit en kennismanagement. Daarnaast levert PUmA een bijdrage aan de vorming van de Regionale Uitvoeringsdiensten die er per 1 januari 2013 moeten zijn. De VNG werkt in dit programma samen met IPO, het ministerie van I&M, het ministerie van V&J, het OM en de Unie van Waterschappen.

Naar algemene informatie Jaarcongres of programma