Nieuws

Effectiviteit van explosiewerend glas onderzocht

Geplaatst op: 24 augustus 2021

Is het gebruik van explosiewerend (of scherfvrij) glas zinvol bij een explosie van een gevaarlijke stof? Kan explosiewerend glas bij incidenten met gevaarlijke stoffen het aantal slachtoffers beperken?

Bij een explosie van een waterstofcilinder vallen, in het gebied gelegen tussen 20 en 40 meter van het incident, slachtoffers en gewonden (door glasscherven). Bij de toepassing van ER1-glas wordt dit gebied teruggebracht tot 20-25 meter. Bij gebruik van ER2-, ER3- of ER4-glas veroorzaken glasscherven geen slachtoffers of gewonden meer. 

Bij een warme BLEVE van een lpg-wagon vallen, in geval van 'normaal' dubbel glas, tussen 65 en 325 meter van het incident slachtoffers en gewonden door glasscherven. Om het aantal slachtoffers te beperken kan ER1-glas hier effectief worden ingezet. ER2-, ER3- en ER4-glas hebben geen toegevoegde waarde. 

Uit de studie bleek ook dat de huidige testmethoden voor scherfvrij glas moeten worden herzien of uitgebreid, om de relevante eigenschappen van dit glas betrouwbaar te kunnen bepalen en zo beter te kunnen beoordelen of de toepassing van explosiewerend glas een effectieve bouwkundige maatregel is.

Meer weten? kijk hier voor het gehele onderzoek.