Nieuws

LPVL-leden reizen af naar het hoge noorden

Geplaatst op: 24 september 2024

Dinsdagochtend 17 september 2024: een tiental deskundigen op het gebied van externe veiligheid/omgevingsveiligheid staan in blauwe, groene of oranje overalls met veiligheidsbril en -schoenen op het terrein van aardgasbuffer Zuidwending in Veendam. Daar luisteren zij naar Gerard van Pijkeren (Directeur EnergyStock B.V.) die een rondleiding over het terrein geeft.

Voordat de rondleiding van start ging heeft Gerard de aanwezigen bijgepraat over de (technische) uitdagingen waar EnergyStock voor staat. De leden van het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) zijn naar het noorden afgereisd voor hun jaarbijeenkomst op locatie. Tijdens deze dag krijgen zij een inkijkje in het werkveld van Energystock en Gasunie en staat het delen van kennis rondom externe veiligheid centraal.

 

EnergyStock B.V. onderzoekt veilige opslag van waterstof
In de toekomst gaan we waarschijnlijk veel minder aardgas gebruiken. Maar niet per se minder energie. Nieuwe energievormen vragen dus om nieuwe (en geavanceerde) vormen van opslag. Gasunie verzorgt al jaren de infrastructuur van aardgas. Inmiddels is het bedrijf druk bezig met de overstap en mogelijkheden voor opslag van waterstof. Rondom het gebouw in Veendam liggen zes cavernes die worden beheerd door Gasunie-dochter EnergyStock. In deze ondergrondse zoutcavernes wordt aardgas opgeslagen. Het opslaan van aardgas in cavernes is bedoeld om kortdurende verschillen tussen vraag en aanbod van aardgas op te vangen. De kraan kan makkelijk worden opengezet of dichtgedraaid zodat je een stabiele leveringszekerheid van aardgas kan garanderen. EnergyStock is druk aan het onderzoeken en berekenen hoe hier in de toekomst waterstof op een veilige manier opgeslagen en getransporteerd kan worden. Gerard zegt daarover: ‘’Wij moeten voor de muziek uit investeren. Als we zover zijn dat we veel meer waterstof willen opslaan moeten wij daar qua opslag en infrastructuur klaar voor zijn.’’ En in die investeringsfase zit EnergyStock nog volop. Als alles volgens plan verloopt zal de eerste caverne voor waterstof in 2028 in gebruik genomen kunnen worden. Een eerste waterstofproductie-eenheid is inmiddels al wel aanwezig op het terrein.

Toekomstplannen Gasunie
Na het middaguur reist het hele LPVL-gezelschap naar Groningen. Daar ligt aan de rand van het mooie stadspark het hoofdkantoor van Gasunie. Pieter Boersma vertelt daar over de visie van Gasunie op de ontwikkeling van de gasinfrastructuur tot 2050. Naar verwachting zal in de toekomst een belangrijke rol voor gassen (waterstof en groen gas) blijven, ook als we veel meer gaan elektrificeren. Met verschillende plaatjes laat Pieter zien hoe het energienetwerk er over een paar jaar uit ziet. De veranderingen zijn gigantisch en er is voor Gasunie nog veel werk te verrichten om dat voor elkaar te krijgen. Over de technische kant van de transitie naar waterstof vertellen Marc Dröge en Karel Stijkel van Gasunie later die middag meer. Ze gaan in op het minimaliseren van de veiligheidsrisico’s bepaald door molecuuleigenschappen, kans op lekkages, overdruk, ontstekingen, leidingbreuken en zo meer. Voor de externe veiligheidsdeskundigen en technische toehoorders in de zaal zeer interessant om naar te luisteren en over mee te praten.

Toekomst van de vraagbaak van Relevant
Bas Lemmens en Rolf Timmermans van Voormedia nemen ons met hun concept mee naar de toekomst van de website van Relevant. Zij hebben een voorstel om de website zo te ontwerpen dat deze nog meer aansluiting vindt bij de wens om de kennisinfrastructuur over externe veiligheid/omgevingsveiligheid te verbeteren. Volgens Bas en Rolf is er heel veel kennis en is de uitdaging om deze kennis op een toegankelijke manier naar de gebruiker te krijgen. De LPVL-leden zijn het daar mee eens en zien wel iets in het idee van een plek waar makkelijk gezocht kan worden in verschillende informatiebronnen. Het LPVL wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Presentaties nog even teruglezen?
Ben je nieuwsgierig geworden naar alle presentaties? Log dan in (of meld je aan) op Kennisnet. Daar hebben we alle presentaties van deze dag voor je op een rij gezet.

Meer informatie over het LPVL
Het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) staat voor kennis over externe veiligheid/omgevingsveiligheid. Het LPVL deelt kennis hierover in een landelijk netwerk.

Nieuwsgierig naar wat het LPVL nog meer doet? Kijk dan op https://relevant.nl/LPVL en connect met het LPVL op LinkedIn. Ook geïnteresseerd in deelname? Stuur dan een mail naar Lilian Weeda, voorzitter LPVL, via l.weeda@omwb.nl.