Nieuws

Maakt de adviesrobot het werk van een veiligheidsadviseur efficiënter?

Geplaatst op: 8 september 2024

Kan het werk van een veiligheidsadviseur efficiënter als we de data uit het Register Externe Veiligheid (REV) voor ons aan het werk laten gaan?’ vroegen Daan de Bruin (Adviseur Uitvoeringsbeleid Omgevingsdienst Regio Arnhem) en Marcel Scherrenburg (Senior specialist externe veiligheid bij Omgevingsdienst Brabant Noord) zich af. ‘Dan kan de adviseur zich in de toekomst richten op de ingewikkelde casussen en een adviesrobot op de makkelijke,’ zegt Daan.

Een subsidie van de Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid (cluster 6) biedt uitkomst om dit te onderzoeken en te ontwikkelen. Inmiddels is het protoype van de adviesrobot klaar. Tijdens het LPVL-overleg laten Daan en Marcel zien wat de adviesrobot allemaal al kan.

Snel advies
De adviesrobot werkt met een vragenboom die EV-adviseurs kunnen invullen. Zij kunnen met hulp van de adviesrobot een plangebied intekenen, verschillende parameters instellen en een kaart of luchtfoto gebruiken om de veiligheidssituatie te beoordelen. De adviesrobot haalt actuele data uit het REV en de signaleringskaart. Door een paar vragen te beantwoorden en de adviesrobot met alle andere gegevens aan het werk te zetten, rolt er in een paar minuten een advies uit. Voor dit project zijn de aandachtsgebieden in kaart gebracht en is onderzocht wat de standaardcriteria en -adviezen zijn. Als er sprake is van een ‘standaard situatie’ verschijnt er een voorgeprogrammeerd advies. Als er geen sprake is van een standaard situatie laat de adviesrobot dit zien. De gebruiker ontvangt dan een document waarin uitgelegd wordt waarom er geen sprake is van een standaard situatie. In dat geval moet de EV-deskundige zelf aan het werk. Marcel: ‘Op deze manier worden de gegevens uit het REV slim gebruikt in onze tool. De tool is voornamelijk geschikt bij stationaire risicovolle MBA’s, transportroutes met vervoer van gevaarlijke stoffen en hogedruk aardgasleidingen.

Oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt?
Het is tijdens de presentatie en de demonstratie duidelijk dat de vragenboom heel snel is ingevuld en het advies ook snel wordt gegeven door de adviesrobot. ‘Het werkt echt heel efficiënt,’ zegt Daan, ‘en kan een mooie oplossing zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt. Wij schatten in dat van de 100 aanvragen er 30 niet standaard te zijn.e adviesrobot kan dus veel standaard werk afvangen. Met de ontwikkeling van deze adviesrobot gaat het REV aan het werk voor de adviseur in plaats van andersom. Met een doorontwikkeling van de tool kan dit in de toekomst misschien gebruikt worden door de ruimtelijke ordening adviseurs. Dat is nu nog toekomstmuziek. Eerst wordt gekeken hoe de adviesrobot uitgerold kan worden door heel Nederland. Ook wordt nog onderzocht wat andere toepassingen zijn van zo’n soort tool.

 

Meer weten?
Wil je ook aan de slag met de adviesrobot? Dat kan. Stuur dan een mail met je naam, functie en contactgegevens naar adviesrobot@odra.nl. Er wordt dan een account voor je aangemaakt. Wil je meer weten over de adviesrobot? Neem dan contact op met Daan de Bruin of Marcel Scherrenburg. Het vervoeren, opslaan en gebruiken van gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee. De vakkundige professionals van het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) delen kennis hierover in een landelijk netwerk om zo bij te kunnen dragen aan een veilige omgang met gevaarlijke stoffen in Nederland. Het LPVL nodigt (gast)sprekers uit tijdens LPVL-overleggen om te vertellen over nieuwe en innovatieve ontwikkelingen rondom externe veiligheid/omgevingsveiligheid. Meer weten over het LPVL? Kijk dan hier of volg ons op LinkedIn.