Nieuws
Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) zet actuele thema’s op de kaart
Geplaatst op: 12 januari 2025
Wij willen samenwerken, vraagstukken delen en adviseren over oplossingen, kennis ontwikkelen en het daarna delen. Zo kunnen wij een verbindende schakel zijn tussen partijen,’ hoor je Lilian Weeda, voorzitter van het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving (LPVL) regelmatig zeggen. In 2024 heeft het LPVL 5 bijeenkomsten georganiseerd, die zowel fysiek als digitaal goed bezocht zijn. EV-adviseurs vanuit verschillende organisaties hebben elkaar ontmoet, kennis gebracht en gehaald en gediscussieerd onder leiding van het LPVL. En dat is precies de bedoeling van dit netwerkplatform.
Bij de bijeenkomsten nodigt het LPVL verschillende gastsprekers uit. Op deze manier kunnen actuele onderwerpen onder de aandacht gebracht worden van een grote groep EV-deskundigen. Een greep uit de onderwerpen die aan bod zijn gekomen het afgelopen jaar is bijvoorbeeld het onderzoek naar richtlijnen voor veilige opslag van energieopslagsystemen, de nieuwe versie van Safeti-NL, de adviesrobot, PGS 38 Multi-energiestations, het Register Externe Veiligheid (REV), de resultaten van een studie naar de veiligheid van batterijen in energieopslag systemen en het project herberekenen aandachtsgebieden. Daarnaast is er meer tijd vrijgemaakt tijdens bijeenkomsten om te kunnen sparren en discussiëren. Lilian zegt daarover: ‘Zo kunnen we de meningen en ervaringen van de leden naar boven halen en als input gebruiken voor adviezen vanuit het LPVL over beleid of uitvoering. Ook onderling kan sparren heel nuttig zijn bleek bijvoorbeeld rondom de RvS uitspraak over de coating op LPG-tankwagens. In de nieuwe uitspraak mag deze coating niet meegenomen worden in de berekening van de risicoafstanden voor LPG-tankstations. Daar hebben we wel even bij stilgestaan met elkaar.’
Delen van ervaringen, verbeterpunten signaleren en adviezen opstellen
Een andere grote mijlpaal dit jaar was de invoering van de Omgevingswet die voor een modernisering van het Omgevingsveiligheidsbeleid zorgt. ‘Wij stellen onszelf natuurlijk steeds de vraag wat de consequenties zijn van de Omgevingswet en de modernisering van het Omgevingsveiligheidsbeleid daarin voor externe veiligheid,’ zegt Lilian. Door de ervaringen rondom deze wet te bespreken tijdens de LPVL-overleggen kunnen ervaringen en verbeterpunten gebundeld en gepresenteerd worden aan partijen die het Rijksbeleid uitvoeren. Het LPVL is ook aan de slag gegaan met andere onderwerpen. Zo is bijvoorbeeld een advies opgesteld over hoe Li-ion energiedragers kunnen worden opgeslagen en op die manier voldoen aan de eisen uit de PGS. ‘Op dit moment zijn we bezig met een nieuw advies rondom PGS31 omdat wij een hiaat in de wetgeving zijn tegengekomen.’
LPVL ook zichtbaarder bij andere overlegtafels
Met een netwerk van EV-deskundigen bij het LPVL lukt het ook om aan te sluiten bij verschillende overlegstructuren en -tafels. Zo heb je met elkaar veel ogen en oren die op de hoogte blijven van de vele ontwikkelingen rondom externe veiligheid. De voorzitter van het LPVL is aangesloten bij het Coördinatiepunt PGS Overheden en het Netwerk Omgevingsveiligheid van Brandweer NL. Andere leden zijn juist weer aangesloten bij verschillende kennistafels of bij provinciale/regionale overlegstructuren. Er is ook gewerkt aan het uitbouwen van samenwerkingen met bijvoorbeeld het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) en het RIVM Workshops Omgevingsveiligheid. Uiteraard zorgt het LPVL dat ze ook zichtbaar is tijdens congressen in het land. Ook digitaal zijn we het afgelopen jaar gegroeid in volgers op LinkedIn en doen wij ons best om daar relevante informatie te delen. Op deze manier blijven wij een zichtbare en belangrijke schakel als onafhankelijke kennis- en informatieplatform op het vakgebied van externe veiligheid.
Vragen of kennis delen?
Ook aansluiten bij het LPVL? Dat kan! Kijk op de website van Relevant voor meer informatie over het LPVL of neem contact op met Lilian Weeda via l.weeda@omwb.nl. Ook voor vragen kun je bij haar terecht.